Zdravie

Ako zmraziť nakrájanú alebo nastrúhanú cuketu

Môžeme cuketu zamraziť?

Cukety sa dajú zmraziť, ale je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Cuketa obsahuje približne 90 % vody. Nezáleží na tom, či cuketu nakrájate na plátky, kocky, nastrúhate alebo zmrazíte celú. Po rozmrazení bude rozmočený a stratí svoju klasickú konzistenciu. Nezáleží na tom, či ho chcete použiť do omáčok, dipov alebo rozmixovať. Nie je však vhodná na recepty, pri ktorých chceme, aby cuketa bola pevná.

Cuketu môžeme zamraziť, vďaka čomu vydrží dlhšie, ale musíme počítať s prípravou. Blanšírovaná vydrží dlhšie a v mrazničke ju možno skladovať až rok. Zachová si aj svoju farbu a chuť. Na druhej strane, neblanšírované cukety vydržia v mrazničke len asi 3 mesiace, ale opäť nie je potrebná žiadna špeciálna príprava.

Cuketa

Ako zmraziť blanšírovanú cuketu

Ak chcete, aby cuketa vydržala čo najdlhšie, musíte ju blanšírovať, t. j. krátko povariť a šokovo schladiť v ľadovej vode.

Na mrazenie používajte vždy čerstvé a kvalitné cukety. Mrazené potraviny sú rovnako dobré ako čerstvé.

  1. Cukety najprv dôkladne umyte a nakrájajte na požadovaný tvar. Zvyčajne ide o guľaté pláty s hrúbkou približne 0,5 až 1 cm.
  2. V hrnci zvarte vodu a do misky dajte ľadovú vodu (pokojne pridajte ľad, aby bola čo najchladnejšia).
  3. Vhoďte kolieska cukety do vriacej vody a blanšírujte ich 1 až 2 minúty. V prípade strúhanej cukety maximálne 1 minútu.
  4. Kúsky cukety vyberte pomocou dierkovanej lyžice a čo najrýchlejšie ich vložte do ľadovej vody, aby ste zastavili proces varenia.
  5. Cukety položte vedľa seba a osušte.
  6. Zamrazte na približne 1 až 2 hodiny. Potom môžeme všetko vložiť do jedného vrecka a dlhodobo zamraziť až na 12 mesiacov.

Mrazenie čerstvých cukiet bez bielenia

Cuketu nie je nutné blanšírovať, ale je vhodné ju skladovať v mrazničke kratšiu dobu. To je užitočné, ak nemáte možnosť cuketu okamžite spracovať.

  1. Cuketu dôkladne umyte a rozkrojte na polovicu.
  2. Ak sa v cukete začali tvoriť semienka, vydlabte jadro a hubovitý stred
  3. Cuketu nastrúhajte na strúhadle alebo v kuchynskom robote. Nastrúhajte na väčšie kúsky. Ak sa rozhodnete cuketu nastrúhať najemno, bude po rozmrazení dosť kašovitá. Nemusí na tom nutne záležať, a ak to tak chcete, nie je problém to takto zamraziť.
  4. Rozlomte cuketu a vytlačte z nej čo najviac vody.
  5. Odmerajte správne množstvo a rozdeľte ho do vreciek na mrazenie. Po rozmrazení budete môcť ľahšie určiť množstvo potrebné na prípravu receptov.
  6. Cuketa vydrží takto v mrazničke 3 až 6 mesiacov, ale najlepšie je spracovať ju čo najskôr.

Rozmrazovať alebo nerozmrazovať

Dobrým pravidlom je rozmrazovanie na pečenie, nie rozmrazovanie na varenie.

Ak pripravujete polievku alebo omáčku na špagety, ku koncu varenia pridajte mrazené kúsky cukety. Nemusia sa variť dlho, len tak dlho, aby sa prehriali.

Ak chcete cuketu rozmraziť, jednoducho vložte vrecko so zmrazenou cuketou do chladničky na noc alebo ju namočte do misky s teplou vodou.

Na rýchle rozmrazovanie môžete použiť ajmikrovlnnú rúru a správny režim alebo najnižší výkon, aby sa rozmrazená cuketa nerozvarila.

Podobné články

Back to top button